Pamiętam czasy, gdy telefony nie mogły robić zdjęć. Nawet wysłanie SMS-ów, przez wiele lat nie było możliwe. Przez długi czas nie działały także SMS-y wysyłane pomiędzy sieciami komórkowymi różnych operatorów. Później pojawiły się pierwsze aparaty, jednak ich jakość pozwalała na utrwalanie tzw. znaczków pocztowych, czyli fatalnych, nieczytelnych [...]
[...] a study in human leptin deficiency patients”. Magdalena Waszczeniuk, Edyta Adamska, Joanna Gościk, Agnieszka Nikołaju, Adam Krętowski, Maria Górska2, Lucyna Ostrowska „Ocena metabolicznych i hormonalnych następstw spożycia posiłków o różnej zawartości węglowodanów (badania wstępne)” [...]
Trening interwałowy jest niezwykle modny, ale jako narzędzie, wcale nie musi się sprawdzać. Dlaczego? Najpierw musisz wiedzieć, po co chcesz wykonywać danego rodzaju ćwiczenia, jakie mają one miejsce w planie i jak trening będzie ewoluował w perspektywie następnych kilku, kilkunastu miesięcy. Czwarty poziom Starasz się nie przekraczać 185 uderzeń [...]
IBS, czyli zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem przewodu pokarmowego niejasnego pochodzenia. W samych Stanach Zjednoczonych zespół jelita drażliwego diagnozuje się u ogromnej ilości osób (między 25 a 45 milionów). Szacuje się, że z IBS na całym świecie zmaga się prawie 15% populacji. Co ciekawe w Stanach Zjednoczonych na zespół jelita [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
W końcu zdecydowałaś(-eś) się na ten krok! Poprzedzony był on wieloma wahaniami, analizą, rozmowami z przyjaciółmi, poszerzaniem wiedzy i głębokim namysłem. Została podjęta decyzja i teraz trzeba wdrażać ją w życie. To wstępne rozważanie dotyczyć może wielu kwestii życiowych. Wyboru szkoły, miejsca pracy, partnera, dotyczyć może również wyboru [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem garść związków stosowanych przez sportowców, mogących mieć znaczący wpływ na ciśnienie krwi. Oczywiście, wiele osób lekceważy swoje zdrowie. O ile wątroba, nerki czy trzustka mogą znieść dużo, o tyle serce już niekoniecznie. Z powodu powikłań po zwykłych napojach energetycznych zmarło wiele osób, a przecież w [...]
Sen jest "częścią" treningu. Powiem więcej - możesz mieć najlepszą dietę, świetny, progresywny trening, a wszystko zniweczy brak właściwej regeneracji. Mężczyźni w wieku 20-30 lat bardzo często poświęcają noce na alkohol, narkotyki, imprezy, co ma bardzo silny, negatywny wpływ na stężenie cukru we krwi w ciągu dnia, stężenie kortyzolu, hormonu [...]
Dieta ketogeniczna wywołuje problemy z tarczycą? Tak przynajmniej twierdzą tureccy naukowcy. Celem badania była ocena czynności tarczycy u dzieci stosujących dietę ketogeniczną przez co najmniej 1 rok z powodu padaczki lekoopornej. Łącznie 120 pacjentów, 63 płci męskiej, 52,5%; średni wiek 7,3 ± 4,3 lat było leczonych dietą ketogeniczną. [...]
[...] 6 P. S. Hiemstra, 5 A. Rudolphus, 1 C. Taube, 5 and G. J. Braunstahl “High intensity training in obesity: a Meta-analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598019/ Andrzej Magiera i wsp. “Ocena progu przemian beztlenowych w warunkach laboratoryjnych – porównanie metod”http://www.medycynasportowa.edu.pl/api/files/view/9867.pdf
Spożywanie suplementów diety w celu poprawy wydajności treningowej jest popularne wśród zarówno sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie, a azotany (NO3-) z buraków są tutaj doskonałym przykładem. W wielu badaniach zaobserwowano, że suplementacja NO3− może poprawić siłę i moc mięśni oraz wydolność organizmu w różnego rodzaju aktywnościach. [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
Czasem spotkać możemy się z opiniami, aby wraz z rozpoczęciem przygody z treningiem siłowym posłużyć się bogato rozwiniętą suplementacją, która uwzględnia również najsilniejsze, legalnie dostępne produkty, takie jak np. kreatyna. Czy strategia, wykorzystania wraz z początkiem treningów tego typu suplementacji ma sens? Czy może jednak warto [...]
[...] delivering human health benefits https://www.aristacereals.com/wp-content/uploads/2018/07/20170708-HAW-Platform-for-Human-health-benefits.pdf Janusz Laskowski, Renata Różyło Ocena wpływu stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej na właściwości reologiczne (alweograficzne) ciasta [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]